Parcul National Domogled - Valea Cernei:

Trasee turistice Baile Herculane - Trasee Montane Baile Herculane:

  1. Piata Hercule - Hotel Roman - Cascada Cernei - strandul „7 izvoare calde“; 2-3 ore

  2. Fabrica de var - Valea Prolaz - Cheile Feregari - Creasta; 4 ore

  3. Hotel Cerna - Crucea Alba - Valea Jelarau - Poiana Musuroane; 5 ore

  4. Hotel Cerna - Crucea alba - Grota lui Serban - Varful Domogled; 8 ore

  5. Piata Hercule - Crucea Ghizelei - Cascada Cociu

  6. Baia Diana - Izvorul Munc - Varful Ciorici; 2-3 ore

  7. „7 izvoare calde“ - Piatra Banitei - Culmea Bolvasnitei   Barajul Cerna Baile Herculane - KM 7
    Grota Haiducilor - Baile Herculane - Trasee montane in Romania.Pentru amatatorii de catarat pe stanci, alpinism si escalada, statiunea montana din sud vestul Romaniei detine in muntii Cernei locuri renumite unde turisti din toata lumea vin sa practice alpinismul. Poate cel mai renumit loc din statiunea montana Baile Herculane unde se practica alpinismul, este in apropierea hotelului Roman.

 

Traseu turistic montan : Baile Herculane - Crucea Alba:

Traseul spre Crucea Alba porneste din drumul national DN67D, timpul de parcurs este de aproximativ 2 ore.

Cascada Vanturatoarea Baile Herculane - Trasee montane Romania, Baile Herculane (Caras Severin):

Urcarea catre cascada se face la coada lacului de acumulare al Barajului de pe raul Cerna, 10km distanta de statiunea montana Baile Herculane. Traseul se parcurge in 2 ore.

Traseele turistice sunt concentrate in mai multe grupe,una din aceste grupe cuprinde toate traseele de pe versantul drept al Vaii Cernei,care urca in Muntii Cernei si Muntii Godeanu,incepand de la Baile Herculane in amonte.Aceste trasee sunt urmatoarele :

1.Baile Herculane ( Cartierul Zavoi) ? Platoul si Izvorul Coronini ? Cracu lui Arendasu ? Poiana cu Peri.

Marcaj: punct rosu; Durata: 2  ore

Accesibilitate: in lunile fara zapada si cere un efort deosebit.

Putin in aval de Vila Livia de pe strada Zavoiului ,in dreptul cladirii nr.42,se desface la dreapta un drum nemarcat care urca vreo 250 m pe malul stang al paraului Valea Mare,apoi o ia la dreapta pana la Platoul Corononi.Parcursul acestui drum dureaza 20-30 min. Platoul Coronini se afla la 218 m altitudine,fiind o poiana larga,in panta usoara,cu fanete intinse si petice de ogor.Este locul perfect  pentru oamenii dornici de odihna,liniste,aer curat si privelisti largi catre Valea Cernei dominata de Masivul Domogled.De la Platoul Coronini,urmand marcajele,ajungem la Cracu lui Arendasu ,o suprafata acoperita cu fagi,de unde nu mai este mult pana la Poiana cu Peri.

 

2.Baile Herculane (Cartierul Zavoi) ? Platoul Coronini ? Chioscul de Jos ? Izvorul Diana.

Marcaj: punct albastru (punct rosu si galben la inceput); Durata: 1 ore

Pornim din cartierul Zavoi pe poteca marcata cu punct rosu si punct galben pana ajungem la Platoul Coronini, de unde facem dreapta pe o poteca-alee marcata cu punct albastru pana dam de un refugiu construit pe o stanca in plina padure ? Foisorul Dragalina sau Chioscul de Jos - . De aici avem o priveliste foarte frumoasa asupra statiunii si Masivului Domogled.Capatul traseului nostru  este prevazut cu cateva trepte de piatra si se afla chiar langa Izvorul Diana III.

 

3.Baile Herculane (Cartierul Zavoi) ? Izvorul Coronini ? Izvorul Munk ? Izvorul Diana III.

Marcaj : punct galben ; Durata : 2 ore

Accesibilitate: in tot cursul anului,de preferat vara pentru a profita de racoarea codrului.

Traseul are ca obiectiv doua izvoare reci din versantul drept al Vaii Cernei:Coronini si Munk. Pe parcursul traseului strabatem si o padurice de pini de unde coboara drumul in serpentine spre Izvorul Munk.Acest izvor este captat intr-un mic bazin de beton,iese de sub un perete stancos inalt de 30m.Coborand in jos ajungem intr-o padure de fag tot mai deasa,intunecata si racoroasa.Intre izvoarele Munk si Diana sunt 1,48 km care pot fi parcursi in 20-25 min.

 

4.Baile Herculane (Izvorul Diana III) ? Izvorul Munk ? Piscul Jubiliar ? Vf.Ciorici ? Izvorul Munk ? Vf.Doda.

Marcaj:punct galben;partial banda galbena si triunghi rosu. Durata:3 1 - 4 ore.

Accesibilitate:in tot cursul anului ,dar mai indicat vara cu exceptia derivatiei Izvorul Munk ? Vf.Doda ? Vf.Ciorici,care se recomanda numai in lunile fara zapada.

De la Izvorul Munk ne continuam drumul pe un urcus (la dreapta) marcat cu punct galben si ajungem la Piscul Jubiliar ,fiind inzestrat cu un chiosc si de unde avem o minunata belvedere.De aici urcam in continuare pana atingem Varful Ciorici,unde de asemenea avem un chiosc si o ampla belvedere.Ca sa ajungem la Varful Doda ? de unde se deschide o larga vedere panoramica -  trebuie sa ne intoarcem la izvorul Munk.

 

5.Baile Herculane (Biserica Catolica) ? Vf.Ciorici ? Vf.Elisabeta ? Poiana cu Peri ? Vf.Ciorici ? Pestera cu Aburi ? Pestera lui Adam ? Pestera Hotilor ? Pestera de la Despicatura.

Marcaj :triunghi albastru; partial cruce albastra dublata de triunghi albastru.

Accesibilitate: pana la Vf.Ciorici traseul este practicabil tot anul;tronsonul Ciorici ? Poiana cu Peri se recomanda numai in lunile calde;tronsonul Ciorici ? Pestera Hotilor este foarte periculoasa si este interzisa fara echipament adecvat si insotitor alpinist sau speolog.

Traseul incepe din dreapta Bisericii Catolice si pana la Varful Elisabeta facem 3 ore ,de unde avem o vedere larga si cuprinzatoare catre Valea Cernei si Muntii Mehedinti cu Domogledul in prim plan. Pestera (Grota) cu Aburi se situeaza la 375 m altitudine si are doar 14 m lungime,micuta pestera rasufla aburi fierbinti (52-56oC) cu miros de pucioasa printr-o crapatura in stanca.Parasind poteca,coboram brusc si ajungem la Pestera lui Adam care incepe cu un put de 11m continuand cu un sistem complicat de galerii.Aici putem cobori numai cu tehnica speologica si cand nu ies aburi fierbinti.Este o pestera calda si vara si iarna. Dupa ce urcam un varf de cleant de langa Pestera lui Adam, coboram spre apa Cernei si ajungem dupa 45-60 de min.de coboras dificil la Pestera Hotilor.Aceasta pestera fiind declarata rezervatie arheologica.Pestera de la Despicatura se afla nu foarte departe ,in aval de hotelul Roman.

 

6.Baile Herculane ? Sapte Izvoare Calde ? Piatra Banitei ? Poiana Culmea Mare.

Marcaj : triunghi galben (Strandul termal ? Culmea Mare)

Traseul merita vazut pentru privelistile de pe fosta poteca de granita si indeosebi pentru cea de pe Piatra Banitei. De unde avem o vedere panoramica grandioasa,cum putine sunt in bazinul Cernei.De asemenea de pe stanga soselei putem sa coboram niste scari metalice si ajungem la Trei Izvoare Calde. De la Piata Hercules pana la Sapte Izvoare Calde sunt 4 km pe sosea iar de la Sapte Izvoare Calde pana la Poiana Culmea Mare avem 1 1 ore urcus ,prin padure de fag si rasinoase si printre cleanturi.

 

7.Baile Herculane - Cascada Vanturatoarea - Poiana Cicilovete.

Marcaj: cruce rosie (confluenta cu Scochina ? Poiana Cicilovete).

Pentru a ajunge la cascada Vanturatoarea,intram in traseu la kilometrul 12 al soselei Baile Herculane ? Baia de Arama.De la podul de beton peste apa Cernei la cascada Vanturatoarea facem mai mult de trei ore dus-intors.Suvoiul de apa,lovindu-se de un prag,se transforma intr-o ploaie fina care cade de la circa 40 m in paralel cu peretele stancos perfect vertical. Satisfacuti de priveliste,ne continuam urcusul printr-o padure tanara,cu luminisuri pline de ruguri de mure.Dupa mai bine de o ora de urcus atingem culmea in Poiana Cicilovete (1143m).

 

8.Baile Herculane ? Podu Tasnei ? Cheile Prisacinei ? Valea Cernei km 21 ? Pestera lu Ion Barzoni.

Marcaj : punct albastru (Podu Tasnei ? Prisacina ? Valea Cernei km 21.)

Traseul permite cunoasterea reliefului carstic din cursul mijlociu al Cernei:Cheile Prisacinei cu pesterile Salitrari,considerate drept cele mai impresionante din bazinul Cernei precum si Pestera lui Ion Barzoni fiind pe primul loc ca frumusete printre cavitatile naturale din acest bazin.Ca sa ajungem la Podu Tasnei trebuie sa parcurgem 13,8 km pe sosea din Piata Hercules.In apropierea Cheilor Prisacinei sunt Pesterile de la Salitrari unde putem ajunge numai daca avem echipament corespunzator.Cheile propriu zise n-au decat cateva sute de metri,dar inaintarea spre amonte nu este la indemana oricui.Din dreptul km 21,pe o poteca destul de buna ajungem la deschiderea relativ mica a Pesterii lui Ion Barzoni care este rezervatie speologica,inchisa turismului.

 

9.Baile Herculane – Cheile Bobotului – Cracu lui Stepan – Vf.Vlascu Mare.
Marcaj : triunghi albastru (Cheile Bobotului – Vf.Vlascu Mare)
In drepul km 28,8 pot fi vazute Cheile Bobotului care au rezultat din lupta de milenii dintre roca calcaroasa si apa la confluenta paraielor Arsasca (pe stanga raului) si Iauna (pe dreapta).Nu departe de aici este si Cracu lui Stepan,avand in dreapta Valea Iaunei Mari.Pornind din acest punct,la inceput avem un urcus nu atat de greu dar care devine tot mai greu si cere un efort tot mai mare.Dupa mai bine de 4 ore ajungem la Varful Vlascu Mare.
10.Baile Herculane – Cerna –Sat – Oslea Romaneasca – Vf.Godeanu.
Marcaj: banda galbena (Cerna-Sat – Vf.Godeanu)
Traseul reprezinta un urcus pe creasta pentru turistii aflati in Cerna-Sat care doresc sa ajunga pe Varful Godeanu si este principalul drum de legatura intre Masivul Godeanu si Valea Cernei folosit de drumetii ce coboara spre Baile Herculane.Din Baile Herculane pana in Cerna-Sat facem 42 de km pe sosea modernizata de unde dupa un urcus pe creasta trecem pe langa  Varful Oslea Romaneasca.Ca sa atingem Vf.Godeanu (2.229 m) facem un urcus de 7-8 ore prin padure de fag si rasinoase apoi pe golul alpin.
O alta grupa cuprinde traseele din Muntii Mehedinti.
11.Baile Herculane – Cheile Peciniscai – Creasta Cocosului.
Marcaj : cruce galbena (Pecinisca – Creasta Cocosului cu intreruperi)
Obiectul principal al traseului il constituie Cheile Peciniscai si pesterile sale. De la Podul Cernei (din cartierul Pecinisca) pana la Cheile Peciniscai sunt 2 km pe strazi si pe drum nemodernizat,aceste chei fiind pe cat de scurte pe atat de frumoase si spectaculoase,impresionand prin aspectul lor straniu si linistea totala din portiunea fara curs de apa; tot aici fiind situat si Pestera (Gaura) Ungurului,iar spre capatul din amonte al cheilor fiind Pestera de la Ponorul Peciniscai.Putin mai sus de ponor,dupa un urcus obositor ajungem si la Vf.Creasta Cocosului.
12.Baile Herculane – Cheile Peciniscai – Poiana Pades.
Marcaj : cruce galbena (Pecinisca – Cheile Peciniscai)
Accesibilitate: pe vreme buna iar iarna este interzis.
Din fata Cheilor Peciniscai apucam poteca lata din dreapta noastra,care ocoleste cheile pe deasupra,se lasa intr-o poiana din amonte de chei,urca prin livezi,apoi abrupt prin paduri si poieni ajungand la Poiana Padesu.
13.Baile Herculane – Cheile Ferigari – La Sipot – Vf.Soimului – Padina Soroniste – Pestera Mare de la Soroniste.
Marcaj : punct rosu (Fosta Fabrica de var – La Sipot); banda galbena (La Sipot – Inseuarea dintre Vf.Soimului si Vf. Domogledu Mare).
Accesibilitate  : in lunile calde si fara multe precipitatii,sub conducerea unui speolog,care cunoaste exact pozitia pesterii ( care altfel este de negasit).
In zona fostei Fabrici de Var poteca urca pe langa fosta cariera de calcar si nu departe de aici sunt Cheile Ferigari care sunt cunoscute de localnici si sub numele de  Prolaz sau Valea Intre-Pietre.In peretii trecatorii se deschid mai multe pesteri una dintre acestea fiind Pestera de la Intre-Pietre,aici fiind o zona pentru amatorii de escalade.Ajunsi la Padina Soronistei ,care este un abrupt de numai 10 m,atingem si punctul final al traseului Pestera Mare de la Soroniste de unde avem o vedere panoramica foarte cuprinzatoare,aceasta fiind situata la 630m altitudine.
14.Baile Herculane – Cheile Ferigari – La Sipot – Obarsia Vaii Ferigari – Creasta.
Marcaj : punct rosu (Fosta Fabrica de var – Creasta)
Traseu de legatura intre Herculane si drumul de creasta al Muntilor Mehedinti.
15.Baile Herculane – Cheile Ferigari – Creasta – Podeni.
Marcaj : cruce rosie (Fosta Fabrica de var – Podeni)
Accesibilitate : traseul nu prezinta dificultati si nu necesita un efort deosebit.
Traseu de lagatura intre Valea Cernei (Herculane) si plaiurile mehedintene (Podeni).
16.Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – Izbucul la Susoare – Podeni.
Marcaj : punct albastru (Hotel Cerna – Podeni);cruce alba (pana la Susoare);cruce albastra (pana la Fantana Jelarau)
Accesibilitate:in sezonul cald,iar poteca spre Crucea Alba devine greu practicabila iarna si mai ales cand este acoperita de polei sau gheata.
Traseul ,in special prima parte (urcusul pe crestetul Domogledului pe la Crucea Alba),este unul dintre cele mai frumoase din intregul bazin al Cernei.Traseul porneste din spatele hotelului Cerna,mai precis de pe strada Domogled de deasupra izvorului de apa plata.De pe pintenul Crucii Albe avem o priveliste fara egal,in fata inaltandu-se Muntii Cernei,continuati in dreapta de Masivul Godeanu cu golul alpin.Fantana Jelarau este un izvor carstic captat,cu apa rece de 8-9oC,situat la circa 600 m altitudine.De aici se desprinde o poteca nu prea comoda,catre Varful Suscu (1192 m)-cea mai importanta inaltime a Masivului Godeanu.In drum spre Podeni ajunge la un izbuc mare numit La Susoare de unde se deschide o priveliste larga spre plaiurile mehedintene din bazinul Bahnei.
17.Baile Herculane – Crucea Alba – Pestera de sub Sarban – Vf.Domogledu Mic – Vf.Domogledu Mare – Cheile Ferigari – Fosta Fabrica de Var.
Marcaj : banda galbena (Hotelul Cerna – Fosta Fabrica de Var) ; triunghi rosu (pana la Vf.Domogledu Mic).
Accesibilitate: traseul se recomanda drumetilor temerari din mai si pana in octombrie.
Este unul dintre cele mai frumoase si totodata dificile trasee in circuit care strabat teritoriul Rezervatiei naturale Domogled.Parcurgerea traseului este un bun prilej de a lua contact cu raritatile floristice si faunistice din rezervatie.Este un traseu cu multe obstacole dar efortul nostru de a ajunge la capatul traseului este rasplatit de vederi panoramice minunate si de frumusetea formelor carstice.
18.Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – Poiana Musuroaie – Valea Ferigari – Fosta Fabrica de Var.
Marcaj : banda albastra (Hotel Cerna – Fabrica de var)
Accesibilitate : in sezonul cald.
Acest traseu cuprinde partea estica a Rezervatiei Domogled. Poiana Musuroaie,declarata rezervatie floristica,este o imensa pajiste cu iarba grasa,unde avem o frumusete peisagistica rezultata din varietatea nuantelor de verde de la cel crud al ierbii pana la cel intunecat al coniferelor,pigmentata de paleta multicolora a florilor.
19.Baile Herculane – Crucea Alba – Vf.Domogledu Mic – Poiana Musuroaie.
Marcaj : triunghi rosu (Hotel Cerna – Poiana Musuroaie)
Traseul conduce la Poiana Musuroaie pe alta cale decat prin Valea Jelaraului pentru a include Cararea Pisicii si varfurile Domogledului.Pe parcursul traseului depasim si o pepiniera de conifere dupa care se urca domol printr-o padure rara de fag.
20.Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – La Susoare – La Margina.
Marcaj : cruce alba (marcaj simbolic facut de localnici intre hotelul Cerna si La Margina)
Traseul se suprapune in buna parte cu traseul 16,fiind diferit doar de la izbucul La Susoare,aflat pe stanga drumului de creasta Toplet – Podeni.
21.Baile Herculane – Uzina Electrica Veche – Cheile Saua Padina – Poiana Sauna Padina – La Margina.
Marcaj : banda galbena (Uzina electrica veche – La Margina).
Traseu de legatura intre Baile Herculane si drumul de creasta cu ramificatie spre Podeni. Poiana Saua Padina este o intindere plana,lunga de vreo 3 km,situata in apropierea crestei Muntilor Mehedinti.Din frumoasa Poiana Saua Padina apucam drumul care trece pe langa Cabana Ocolului Silvic si urca pe un podis calcaros si arid pana in locul numit La Margina,situat langa drumul de creasta al Muntilor Mehedinti.
22.Baile Herculane – Confluenta cu Ogasu lui Roset – Cascada Cociului.
Marcaj : punct rosu (Podetul de la confluenta – Cascada)
Traseul are ca obiectiv Cascada Cociu care este prezentata in unele scrieri drept cea mai inalta si spectaculoasa cascada din Romania . Intr-adevar aici putem admira ,mai ales cand arborii sunt desfrunziti,caderea de apa de la 120 m inaltime,despletita in doua suvoaie.Cascada este permanenta pentru ca ogasul nu seaca niciodata,in ciuda faptului ca e relativ scurt si dezvoltat pe calcare.Apa se pravaleste continuu,vertical fara trepte.Spre deosebire de bratul stang (in sensul curgerii) ,cel drept care creste mult dupa ploi,nu poate fi vazut in toata lungimea si splendoarea sa deoarece cade intre doi pereti.
23.Baile Herculane – Confluenta Cu Ogasu Lui Roset – Poiana Fantana Mosului – Creasta – Gornenti.
Marcaj : triunghi albastru (Podetul de la confluenta – Gornenti)
Accesibilitate:iarna este interzis
Traseu de legatura intre Baile Herculane si Gornenti trecand peste creasta Muntilor Mehedinti. Ca sa ajungem la capatul traseului trebuie sa ajungem pana sub peretele falnicului cleant al Muntelui Cociu.Desi mai scund decat vecinii sai,acest munte se impune prin abruptul dinspre Cerna.Continuand traseul ajungem in Poiana Fantana Mosului unde se afla un izvor.
24.Baile Herculane – Confluenta cu Ogasu lui Roset – Poiana Fantana Mosului – Poiana Balta Cerbului – Vf.Ciolanu Mare -  Cheile Tesnei – Poiana Tesnei (km14).
Marcaj : banda albastra (Podetul de la confluenta Cernei cu Ogasu lui Roset – Poiana Tesnei).
Traseu in circuit avand ca obiective principale Poiana Balta Cerbului si Cheile Tesnei. Cheile Tesnei,fiind ocrotite,se desfasoara uimitor :pereti amenintatori,rupturi in stanca,pini izolati sau in buchete,poteca sapata in perete,abrupta si periculoasa,misterul haului prin care se avanta jos de tot apa Tesnei.Cheile Tesnei nu au egal in frumusete si salbaticie,este o lume fantastica,de neinchipuit,cu o bogatie de forme calcaroase,jgheaburi,pinteni stancosi,ace,guri de pesteri,o imensa masa de calcar invinsa de firavul parau al Tesnei care sclipeste in saltul zglobiu al unei cascade.Uluitor este peretele din stanga Tesnei : pe muchie atarna mai multe exemplare ale pinului negru banatean,in nici un alt loc din lume nu poti intalni o asemenea desfatare. Poiana Balta Cerbului este o insula de granite intre calcare,lunga de vreo 800 de m,strajuita de Varfurile Inalatu Mic (1146m) si Inalatu Mare (1301m) si in care este o cabana a Ocolului Silvic.
25.Baile Herculane – Poiana Tesnei (km 14) – Vf.Pietrele Albe – Poienile de Sus (Plostinioarele Medvedului,Porcului,Crovu Mare,Izvernelor si Bilitin) – Cheile Tamnei – Confluenta Tamnei cu Cerna (km 22).
Marcaj : punct galben (Poiana Tesnei – Poienile de Sus – Piatra Puscata)
Traseul are ca obiectiv parcurgerea Poienilor de Sus ale Cernei – un relief carstic extrem de original,unic in carstul carpatin,reprezentat printr-o insiruire de depresiuni adanci,adesea cu fundul foarte neted si cu versantii taiati in calcare abrupte si puternic lapiezate.Ca sa patrundem in tara misterioasa ,izolata a Poienilor de Sus pornim din Poiana Tesnei  pe poteca punct galben.E bine sa fim aici in zorii unei lungi zile de vara ,odihniti deoarece ne asteapta portiunea cea mai salbatica si dificila a traseului,urmata de multe ore de mers pana vom revedea  Valea Cernei,mai in amonte,la km 22.Altfel vom fi nevoiti sa dormim in padure sau,daca n-avem cort,sa veghem cu randul la foc de tabara ca sa nu fim surprinsi de carnivorele care vaneaza noaptea. De sus de la Varful Pietrele Albe (1335m) avem o ampla vedere panoramica,pana departe,asupra muntilor si Vaii Cernei.In prim plan,in directia NNE,se insiruie seria de depresiuni adanci,cu fundul plat,inconjurate de pereti calcarosi – obiectivul traseului nostru.
26.Baile Herculane – Confluenta Cernei cu Tamna (km 22 ) – Cheile Tamnei – Crovu Mare – Creasta – Isverna.
Marcaj : cruce rosie (DN 67 D,km 22 – Isverna)
Traseu de legatura folosit de localnici pentru a veni la Herculane;exceptand Cheile Tamnei (foarte salbatice,priporoase si in panta mare) nu detine un interes deosebit.
27.Baile Herculane – Cerna-Sat – Vf.Cioaca Inalta – Valea Caprei – Valea Motrului Sec – Closani.
Marcaj : triunghi rosu (Cerna-Sat – Closani)
Traseu de lagatura intre Valea Cernei (Cerna-Sat) si Valea Motrului (Closani),fara obiective turistice deosebite,dar cei care sunt iubitori de natura ,aer curat,liniste pot parcurge acest traseu prin paduri de fag,tei si rasinoase,poieni,pasuni si livezi.
Trasee pe culoarul Timis – Cerna,de creasta si pe firul Vaii Cernei:
28.Baile Herculane (Piata Hercules) – Gara Herculane – Mehadia – Frasancea – Culmea Vlascu – Cheile Bobotului.
Marcaj: triunghi albastru intre Culmea Vlascului si Cheile Bobotului
Traseul permite trecerea din Valea Belarecai,peste Culmea Vlascului,in Valea Cernei la Cheile Bobotului – unul din locurile deosebit de pitoresti ale Vaii Cernei.
29.Baile Herculane (Piata Hercules) – Gara Herculane – Drumul de Creasta – Piatra Iorgovanului – Cabana Buta.
Marcaj : banda rosie
Traseul reprezinta “drumul de creasta” de pe dreapta Cernei care urmeaza culmea principala a Muntilor Cernei,iese in zona alpina a Masivului Godeanu si se incheie in Parcul National Retezat.El permite drumetului pornit din Baile Herculane cu un cort,merinde si apa pentru 4-5 zile sa ajunga la Cabana Buta.Pe parcursul traseului ajungem si la Varful Arjana (1513m),Muntele Arjana fiind ca si Domogledul un rai al faunei de insecte,in speta al fluturilor. Totodata ajungem si la Varful Vlascu Mare (1608m),Varful Babei (1826m) Varful Dobrii (1928m)-aflandu-ne in plina zona alpina, Vf.Olanului (1990m),Vf.Godeanu (2,229),Vf.Borascu (2158m) si Varful Piatra Iorgovanului.
30.Baile Herculane – Pecinisca – Creasta Cocosului – Drumul de Creasta – Vf.Stevaru – Cantonul lui Dima.
Marcaj : cruce galbena intre Pecinisca si Creasta Cocosului;banda rosie intre Creasta Cocosului si Vf.Stevaru.
Traseul reprezinta ‘’drumul de creasta’’ de pe stanga Cernei care urmeaza culmea principala a Muntilor Mehedinti intre Pecinisca si cabana lui Dima.Pe parcursul traseului trecem succesiv prin :Balta Cerbului – Poiana Cerbului – Vf.Ciolanu Mare (1135m) – Vf.Pietrele Albe (1335m) – Vf.Bruscan (1300m) – Poiana Mare – Poiana Bilitin – Cabana forestiera Mazdronea – Vf.Cioaca Lacului (1150m) – Vf.Poiana Mica (1179m) – Vf.Cioaca Glameii (1047m) – Vf.Cioaca Inalta (1137m) – Vf.Stevaru (1213m).
31.Baile Herculane (Piata Hercules) – Cerna-Sat – Barajul Lacului de Acumulare Iovanu.
Marcajul : nemarcat turistic
Urmand acest traseu,turistul poate observa indeaproape de-a lungul Vaii Cernei,intre Herculane si barajul Iovanu,frumusetile neasemuite care i se perinda prin fata ochilor oferite din belsug de formatiunile carstice atat de variate,in deosebi de stancaria versantilor si cheile salbatice,de vegetatia extraordinara.Cateva obiective accesibile din sosea : Cascada Bobot,Lacul Prisaca,peretele calcaros al Inalatului , Cheile Prisacinei,Piatra Puscata,Cheile Corcoaiei – reprezinta un obiectiv carstic turistic major al Vaii Cernei ,protejat intr-o rezervatie naturala.Ele pot fi vizitate numai in timpul apelor scazute-.
32.Baile Herculane – Barajul Lacului de Acumulare Iovanu – Izbucu Cernei – Cheile Cernisoarei – Inseuarea dintre Vf.Paltina si Vf.Piatra Iorgovanului – Cabana Buta.
Marcaj : punct rosu (de la Lacul Iovanu) si banda rosie (de la Piatra Iorgovanului).
Traseul permite ,printre altele,cunoasterea unor obiective de mare atractie turistica din bazinul superior al Cernei:Lacul Iovanu,Izbucu Cernei,Cheile Cernisoarei si pesterile din preajma.Izbucul Cernei este considerat cel mai puternic izvor din Romania,se afla la 710m altitudine.Lacul de acumulare Iovanu s-a format dupa ridicarea unui baraj de 110m la confluenta paraului Iovanu cu Cerna,unde debitul mediu anual este 6mc/s.
Regulile de acces sunt aceleasi  la parcurgerea fiecarui traseu,astfel pentru a mentine biodiversitatea, a conserva valorile naturii si a pastra integritatea ecosistemelor trebuie sa respectam niste reguli fara de care aceste valori ar fi distruse.Aceste reguli sunt urmatoarele :
-         accesul pe traseele nemarcate si pe cele de alpinism se face cu acordul prealabil al APNDVC.
-         intretinerea marcajelor turistice,deschiderea de noi trasee si amplasarea panourilor indicatoare si informative se face numai cu acordul APNDVC.
-         camparea este permisa in zonele special amenajate si in alte locuri marcate.
-         saparea de santuri in jurul corturilor este interzisa.
-         focul este interzis pe teritoriul PNDVC,exceptie facand locurile amenajate pentru campare.
-         pentru foc se foloseste material lemnos pregatit in prealabil,la locul da campare.
-         este interzisa abandonarea deseurilor de orice fel pe teritoriul PNDVC;turistii au obligatia de a evacua deseurile pe care le genereaza.
-         se interzice colectarea de specii de flora si fauna.
-         se interzice distrugerea panourilor informative sau a altor obiective de interes turistic.

9.Baile Herculane – Cheile Bobotului – Cracu lui Stepan – Vf.Vlascu Mare.

Marcaj : triunghi albastru (Cheile Bobotului – Vf.Vlascu Mare)

In drepul km 28,8 pot fi vazute Cheile Bobotului care au rezultat din lupta de milenii dintre roca calcaroasa si apa la confluenta paraielor Arsasca (pe stanga raului) si Iauna (pe dreapta).Nu departe de aici este si Cracu lui Stepan,avand in dreapta Valea Iaunei Mari.Pornind din acest punct,la inceput avem un urcus nu atat de greu dar care devine tot mai greu si cere un efort tot mai mare.Dupa mai bine de 4 ore ajungem la Varful Vlascu Mare.

10.Baile Herculane – Cerna –Sat – Oslea Romaneasca – Vf.Godeanu.

Marcaj: banda galbena (Cerna-Sat – Vf.Godeanu)

Traseul reprezinta un urcus pe creasta pentru turistii aflati in Cerna-Sat care doresc sa ajunga pe Varful Godeanu si este principalul drum de legatura intre Masivul Godeanu si Valea Cernei folosit de drumetii ce coboara spre Baile Herculane.Din Baile Herculane pana in Cerna-Sat facem 42 de km pe sosea modernizata de unde dupa un urcus pe creasta trecem pe langa  Varful Oslea Romaneasca.Ca sa atingem Vf.Godeanu (2.229 m) facem un urcus de 7-8 ore prin padure de fag si rasinoase apoi pe golul alpin.

O alta grupa cuprinde traseele din Muntii Mehedinti.

11.Baile Herculane – Cheile Peciniscai – Creasta Cocosului.

Marcaj : cruce galbena (Pecinisca – Creasta Cocosului cu intreruperi)

Obiectul principal al traseului il constituie Cheile Peciniscai si pesterile sale. De la Podul Cernei (din cartierul Pecinisca) pana la Cheile Peciniscai sunt 2 km pe strazi si pe drum nemodernizat,aceste chei fiind pe cat de scurte pe atat de frumoase si spectaculoase,impresionand prin aspectul lor straniu si linistea totala din portiunea fara curs de apa; tot aici fiind situat si Pestera (Gaura) Ungurului,iar spre capatul din amonte al cheilor fiind Pestera de la Ponorul Peciniscai.Putin mai sus de ponor,dupa un urcus obositor ajungem si la Vf.Creasta Cocosului.

12.Baile Herculane – Cheile Peciniscai – Poiana Pades.

Marcaj : cruce galbena (Pecinisca – Cheile Peciniscai)

Accesibilitate: pe vreme buna iar iarna este interzis.

Din fata Cheilor Peciniscai apucam poteca lata din dreapta noastra,care ocoleste cheile pe deasupra,se lasa intr-o poiana din amonte de chei,urca prin livezi,apoi abrupt prin paduri si poieni ajungand la Poiana Padesu.

13.Baile Herculane – Cheile Ferigari – La Sipot – Vf.Soimului – Padina Soroniste – Pestera Mare de la Soroniste.

Marcaj : punct rosu (Fosta Fabrica de var – La Sipot); banda galbena (La Sipot – Inseuarea dintre Vf.Soimului si Vf. Domogledu Mare).

Accesibilitate  : in lunile calde si fara multe precipitatii,sub conducerea unui speolog,care cunoaste exact pozitia pesterii ( care altfel este de negasit).

In zona fostei Fabrici de Var poteca urca pe langa fosta cariera de calcar si nu departe de aici sunt Cheile Ferigari care sunt cunoscute de localnici si sub numele de  Prolaz sau Valea Intre-Pietre.In peretii trecatorii se deschid mai multe pesteri una dintre acestea fiind Pestera de la Intre-Pietre,aici fiind o zona pentru amatorii de escalade.Ajunsi la Padina Soronistei ,care este un abrupt de numai 10 m,atingem si punctul final al traseului Pestera Mare de la Soroniste de unde avem o vedere panoramica foarte cuprinzatoare,aceasta fiind situata la 630m altitudine.

14.Baile Herculane – Cheile Ferigari – La Sipot – Obarsia Vaii Ferigari – Creasta.

Marcaj : punct rosu (Fosta Fabrica de var – Creasta)

Traseu de legatura intre Herculane si drumul de creasta al Muntilor Mehedinti.

15.Baile Herculane – Cheile Ferigari – Creasta – Podeni.

Marcaj : cruce rosie (Fosta Fabrica de var – Podeni)

Accesibilitate : traseul nu prezinta dificultati si nu necesita un efort deosebit.

Traseu de lagatura intre Valea Cernei (Herculane) si plaiurile mehedintene (Podeni).

16.Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – Izbucul la Susoare – Podeni.

Marcaj : punct albastru (Hotel Cerna – Podeni);cruce alba (pana la Susoare);cruce albastra (pana la Fantana Jelarau)

Accesibilitate:in sezonul cald,iar poteca spre Crucea Alba devine greu practicabila iarna si mai ales cand este acoperita de polei sau gheata.

Traseul ,in special prima parte (urcusul pe crestetul Domogledului pe la Crucea Alba),este unul dintre cele mai frumoase din intregul bazin al Cernei.Traseul porneste din spatele hotelului Cerna,mai precis de pe strada Domogled de deasupra izvorului de apa plata.De pe pintenul Crucii Albe avem o priveliste fara egal,in fata inaltandu-se Muntii Cernei,continuati in dreapta de Masivul Godeanu cu golul alpin.Fantana Jelarau este un izvor carstic captat,cu apa rece de 8-9oC,situat la circa 600 m altitudine.De aici se desprinde o poteca nu prea comoda,catre Varful Suscu (1192 m)-cea mai importanta inaltime a Masivului Godeanu.In drum spre Podeni ajunge la un izbuc mare numit La Susoare de unde se deschide o priveliste larga spre plaiurile mehedintene din bazinul Bahnei.

17.Baile Herculane – Crucea Alba – Pestera de sub Sarban – Vf.Domogledu Mic – Vf.Domogledu Mare – Cheile Ferigari – Fosta Fabrica de Var.

Marcaj : banda galbena (Hotelul Cerna – Fosta Fabrica de Var) ; triunghi rosu (pana la Vf.Domogledu Mic).

Accesibilitate: traseul se recomanda drumetilor temerari din mai si pana in octombrie.

Este unul dintre cele mai frumoase si totodata dificile trasee in circuit care strabat teritoriul Rezervatiei naturale Domogled.Parcurgerea traseului este un bun prilej de a lua contact cu raritatile floristice si faunistice din rezervatie.Este un traseu cu multe obstacole dar efortul nostru de a ajunge la capatul traseului este rasplatit de vederi panoramice minunate si de frumusetea formelor carstice.

18.Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – Poiana Musuroaie – Valea Ferigari – Fosta Fabrica de Var.

Marcaj : banda albastra (Hotel Cerna – Fabrica de var)

Accesibilitate : in sezonul cald.

Acest traseu cuprinde partea estica a Rezervatiei Domogled. Poiana Musuroaie,declarata rezervatie floristica,este o imensa pajiste cu iarba grasa,unde avem o frumusete peisagistica rezultata din varietatea nuantelor de verde de la cel crud al ierbii pana la cel intunecat al coniferelor,pigmentata de paleta multicolora a florilor.

19.Baile Herculane – Crucea Alba – Vf.Domogledu Mic – Poiana Musuroaie.

Marcaj : triunghi rosu (Hotel Cerna – Poiana Musuroaie)

Traseul conduce la Poiana Musuroaie pe alta cale decat prin Valea Jelaraului pentru a include Cararea Pisicii si varfurile Domogledului.Pe parcursul traseului depasim si o pepiniera de conifere dupa care se urca domol printr-o padure rara de fag.

20.Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – La Susoare – La Margina.

Marcaj : cruce alba (marcaj simbolic facut de localnici intre hotelul Cerna si La Margina)

Traseul se suprapune in buna parte cu traseul 16,fiind diferit doar de la izbucul La Susoare,aflat pe stanga drumului de creasta Toplet – Podeni.

21.Baile Herculane – Uzina Electrica Veche – Cheile Saua Padina – Poiana Sauna Padina – La Margina.

Marcaj : banda galbena (Uzina electrica veche – La Margina).

Traseu de legatura intre Baile Herculane si drumul de creasta cu ramificatie spre Podeni. Poiana Saua Padina este o intindere plana,lunga de vreo 3 km,situata in apropierea crestei Muntilor Mehedinti.Din frumoasa Poiana Saua Padina apucam drumul care trece pe langa Cabana Ocolului Silvic si urca pe un podis calcaros si arid pana in locul numit La Margina,situat langa drumul de creasta al Muntilor Mehedinti.

22.Baile Herculane – Confluenta cu Ogasu lui Roset – Cascada Cociului.

Marcaj : punct rosu (Podetul de la confluenta – Cascada)

Traseul are ca obiectiv Cascada Cociu care este prezentata in unele scrieri drept cea mai inalta si spectaculoasa cascada din Romania . Intr-adevar aici putem admira ,mai ales cand arborii sunt desfrunziti,caderea de apa de la 120 m inaltime,despletita in doua suvoaie.Cascada este permanenta pentru ca ogasul nu seaca niciodata,in ciuda faptului ca e relativ scurt si dezvoltat pe calcare.Apa se pravaleste continuu,vertical fara trepte.Spre deosebire de bratul stang (in sensul curgerii) ,cel drept care creste mult dupa ploi,nu poate fi vazut in toata lungimea si splendoarea sa deoarece cade intre doi pereti.

23.Baile Herculane – Confluenta Cu Ogasu Lui Roset – Poiana Fantana Mosului – Creasta – Gornenti.

Marcaj : triunghi albastru (Podetul de la confluenta – Gornenti)

Accesibilitate:iarna este interzis

Traseu de legatura intre Baile Herculane si Gornenti trecand peste creasta Muntilor Mehedinti. Ca sa ajungem la capatul traseului trebuie sa ajungem pana sub peretele falnicului cleant al Muntelui Cociu.Desi mai scund decat vecinii sai,acest munte se impune prin abruptul dinspre Cerna.Continuand traseul ajungem in Poiana Fantana Mosului unde se afla un izvor.

24.Baile Herculane – Confluenta cu Ogasu lui Roset – Poiana Fantana Mosului – Poiana Balta Cerbului – Vf.Ciolanu Mare -  Cheile Tesnei – Poiana Tesnei (km14).

Marcaj : banda albastra (Podetul de la confluenta Cernei cu Ogasu lui Roset – Poiana Tesnei).

Traseu in circuit avand ca obiective principale Poiana Balta Cerbului si Cheile Tesnei. Cheile Tesnei,fiind ocrotite,se desfasoara uimitor :pereti amenintatori,rupturi in stanca,pini izolati sau in buchete,poteca sapata in perete,abrupta si periculoasa,misterul haului prin care se avanta jos de tot apa Tesnei.Cheile Tesnei nu au egal in frumusete si salbaticie,este o lume fantastica,de neinchipuit,cu o bogatie de forme calcaroase,jgheaburi,pinteni stancosi,ace,guri de pesteri,o imensa masa de calcar invinsa de firavul parau al Tesnei care sclipeste in saltul zglobiu al unei cascade.Uluitor este peretele din stanga Tesnei : pe muchie atarna mai multe exemplare ale pinului negru banatean,in nici un alt loc din lume nu poti intalni o asemenea desfatare. Poiana Balta Cerbului este o insula de granite intre calcare,lunga de vreo 800 de m,strajuita de Varfurile Inalatu Mic (1146m) si Inalatu Mare (1301m) si in care este o cabana a Ocolului Silvic.

25.Baile Herculane – Poiana Tesnei (km 14) – Vf.Pietrele Albe – Poienile de Sus (Plostinioarele Medvedului,Porcului,Crovu Mare,Izvernelor si Bilitin) – Cheile Tamnei – Confluenta Tamnei cu Cerna (km 22).

Marcaj : punct galben (Poiana Tesnei – Poienile de Sus – Piatra Puscata)

Traseul are ca obiectiv parcurgerea Poienilor de Sus ale Cernei – un relief carstic extrem de original,unic in carstul carpatin,reprezentat printr-o insiruire de depresiuni adanci,adesea cu fundul foarte neted si cu versantii taiati in calcare abrupte si puternic lapiezate.Ca sa patrundem in tara misterioasa ,izolata a Poienilor de Sus pornim din Poiana Tesnei  pe poteca punct galben.E bine sa fim aici in zorii unei lungi zile de vara ,odihniti deoarece ne asteapta portiunea cea mai salbatica si dificila a traseului,urmata de multe ore de mers pana vom revedea  Valea Cernei,mai in amonte,la km 22.Altfel vom fi nevoiti sa dormim in padure sau,daca n-avem cort,sa veghem cu randul la foc de tabara ca sa nu fim surprinsi de carnivorele care vaneaza noaptea. De sus de la Varful Pietrele Albe (1335m) avem o ampla vedere panoramica,pana departe,asupra muntilor si Vaii Cernei.In prim plan,in directia NNE,se insiruie seria de depresiuni adanci,cu fundul plat,inconjurate de pereti calcarosi – obiectivul traseului nostru.

26.Baile Herculane – Confluenta Cernei cu Tamna (km 22 ) – Cheile Tamnei – Crovu Mare – Creasta – Isverna.

Marcaj : cruce rosie (DN 67 D,km 22 – Isverna)

Traseu de legatura folosit de localnici pentru a veni la Herculane;exceptand Cheile Tamnei (foarte salbatice,priporoase si in panta mare) nu detine un interes deosebit.

27.Baile Herculane – Cerna-Sat – Vf.Cioaca Inalta – Valea Caprei – Valea Motrului Sec – Closani.

Marcaj : triunghi rosu (Cerna-Sat – Closani)

Traseu de lagatura intre Valea Cernei (Cerna-Sat) si Valea Motrului (Closani),fara obiective turistice deosebite,dar cei care sunt iubitori de natura ,aer curat,liniste pot parcurge acest traseu prin paduri de fag,tei si rasinoase,poieni,pasuni si livezi.

Trasee pe culoarul Timis – Cerna,de creasta si pe firul Vaii Cernei:

28.Baile Herculane (Piata Hercules) – Gara Herculane – Mehadia – Frasancea – Culmea Vlascu – Cheile Bobotului.

Marcaj: triunghi albastru intre Culmea Vlascului si Cheile Bobotului

Traseul permite trecerea din Valea Belarecai,peste Culmea Vlascului,in Valea Cernei la Cheile Bobotului – unul din locurile deosebit de pitoresti ale Vaii Cernei.

29.Baile Herculane (Piata Hercules) – Gara Herculane – Drumul de Creasta – Piatra Iorgovanului – Cabana Buta.

Marcaj : banda rosie

Traseul reprezinta “drumul de creasta” de pe dreapta Cernei care urmeaza culmea principala a Muntilor Cernei,iese in zona alpina a Masivului Godeanu si se incheie in Parcul National Retezat.El permite drumetului pornit din Baile Herculane cu un cort,merinde si apa pentru 4-5 zile sa ajunga la Cabana Buta.Pe parcursul traseului ajungem si la Varful Arjana (1513m),Muntele Arjana fiind ca si Domogledul un rai al faunei de insecte,in speta al fluturilor. Totodata ajungem si la Varful Vlascu Mare (1608m),Varful Babei (1826m) Varful Dobrii (1928m)-aflandu-ne in plina zona alpina, Vf.Olanului (1990m),Vf.Godeanu (2,229),Vf.Borascu (2158m) si Varful Piatra Iorgovanului.

30.Baile Herculane – Pecinisca – Creasta Cocosului – Drumul de Creasta – Vf.Stevaru – Cantonul lui Dima.

Marcaj : cruce galbena intre Pecinisca si Creasta Cocosului;banda rosie intre Creasta Cocosului si Vf.Stevaru.

Traseul reprezinta ‘’drumul de creasta’’ de pe stanga Cernei care urmeaza culmea principala a Muntilor Mehedinti intre Pecinisca si cabana lui Dima.Pe parcursul traseului trecem succesiv prin :Balta Cerbului – Poiana Cerbului – Vf.Ciolanu Mare (1135m) – Vf.Pietrele Albe (1335m) – Vf.Bruscan (1300m) – Poiana Mare – Poiana Bilitin – Cabana forestiera Mazdronea – Vf.Cioaca Lacului (1150m) – Vf.Poiana Mica (1179m) – Vf.Cioaca Glameii (1047m) – Vf.Cioaca Inalta (1137m) – Vf.Stevaru (1213m).

31.Baile Herculane (Piata Hercules) – Cerna-Sat – Barajul Lacului de Acumulare Iovanu.

Marcajul : nemarcat turistic

Urmand acest traseu,turistul poate observa indeaproape de-a lungul Vaii Cernei,intre Herculane si barajul Iovanu,frumusetile neasemuite care i se perinda prin fata ochilor oferite din belsug de formatiunile carstice atat de variate,in deosebi de stancaria versantilor si cheile salbatice,de vegetatia extraordinara.Cateva obiective accesibile din sosea : Cascada Bobot,Lacul Prisaca,peretele calcaros al Inalatului , Cheile Prisacinei,Piatra Puscata,Cheile Corcoaiei – reprezinta un obiectiv carstic turistic major al Vaii Cernei ,protejat intr-o rezervatie naturala.Ele pot fi vizitate numai in timpul apelor scazute-.

32.Baile Herculane – Barajul Lacului de Acumulare Iovanu – Izbucu Cernei – Cheile Cernisoarei – Inseuarea dintre Vf.Paltina si Vf.Piatra Iorgovanului – Cabana Buta.

Marcaj : punct rosu (de la Lacul Iovanu) si banda rosie (de la Piatra Iorgovanului).

Traseul permite ,printre altele,cunoasterea unor obiective de mare atractie turistica din bazinul superior al Cernei:Lacul Iovanu,Izbucu Cernei,Cheile Cernisoarei si pesterile din preajma.Izbucul Cernei este considerat cel mai puternic izvor din Romania,se afla la 710m altitudine.Lacul de acumulare Iovanu s-a format dupa ridicarea unui baraj de 110m la confluenta paraului Iovanu cu Cerna,unde debitul mediu anual este 6mc/s.

Regulile de acces sunt aceleasi  la parcurgerea fiecarui traseu,astfel pentru a mentine biodiversitatea, a conserva valorile naturii si a pastra integritatea ecosistemelor trebuie sa respectam niste reguli fara de care aceste valori ar fi distruse.Aceste reguli sunt urmatoarele :

-         accesul pe traseele nemarcate si pe cele de alpinism se face cu acordul prealabil al APNDVC.

-         intretinerea marcajelor turistice,deschiderea de noi trasee si amplasarea panourilor indicatoare si informative se face numai cu acordul APNDVC.

-         camparea este permisa in zonele special amenajate si in alte locuri marcate.

-         saparea de santuri in jurul corturilor este interzisa.

-         focul este interzis pe teritoriul PNDVC,exceptie facand locurile amenajate pentru campare.

-         pentru foc se foloseste material lemnos pregatit in prealabil,la locul da campare.

-         este interzisa abandonarea deseurilor de orice fel pe teritoriul PNDVC;turistii au obligatia de a evacua deseurile pe care le genereaza.

-         se interzice colectarea de specii de flora si fauna.

-         se interzice distrugerea panourilor informative sau a altor obiective de interes turistic.

 

Sursa: domogled-cerna.ro

Harta Parcul National Domogled - Valea Cernei - Baile Herculane

 

Harta Parcul National Domogled - Valea Cernei - Baile Herculane

Locuri de vizitat in Baile Herculane - Link Util

 

Stiri Herculane

Pregatire bodyguarzi la Herculane

Incepînd de astazi, 28 iunie, ?i pîna sambata, 1 iulie, în statiunea Baile Herculane, cei mai buni specialisti români în contra-terorism vor sustine un stagiu de pregatire de trei zile pentru garzi de corp. Stagiul este organizat de Filiala Viena a Academiei Nationale Bodyguard, condusa de Adrian Braun, din Mehadia.

Citește mai departe...

Lipsesc 100.000 de euro din casieria Primariei Herculane

Aproape 100.000 de euro lipsesc din conturile Primariei Baile Herculane. Descoperirea a fost facuta recent, in urma unui control intern. Nimeni nu stie unde sunt banii. Un control intern a scos la iveala lipsa a 376.448 de lei  din conturile Primaria Baile Herculane.

Citește mai departe...

Festivalul rachiei din banat 2016

Incepe editia a 16-a a Festivalului rachiei din banat. Manifestarea se va desfasura în Parcul Central din Baile Herculane, pe parcursul unei singure zile, intervalul 08:30-10:30 fiind prevazut pentru pregatirea/instalarea produselor la standuri, iar deschiderea propriu-zisa a festivalului fiind programata cu începere de la ora 11.00. Sunt asteptati sa participe ca expozanti, producatorii de rachie din Caras-Severin dar si producatori de produse traditionale, iar pentru a se înscrie la festival trebuie sa sune la numarul 0255 – 211 450 pâna luni, 10 octombrie 2016.

Citește mai departe...

Miclau Cristian este noul Primar al statiunii Baile Herculane

Noul primar ales al statiunii Baile Herculane, este cel mai tanar dintre candidatii orasului pentru functia de primar, numele lui este Cristian Miclau si are 41 de ani. Miclau Cristian a castigat alegerile locale cun votul a aproximativ 700 de cetateni ai statiunii Baile Herculane.

Bai romane descoperite in Baile Herculane

In tempul sapaturilor facute pentru reinnoirea conductelor de apa si canalizare in centrul statiunii Baile Herculane, au fost descoperite ruinele unui bazin de apa termala de pe vremea romanilor. Primaria Baile Herculane se gandeste deja sa valorifice o parte din descoperirile ce se intind pe aproape 5 hectare, practic sub tot centrul statiunii Baile Herculane.

Citește mai departe...

Primaria Baile Herculane - Reabilitare reteaua de apa

Bugetul orasului Baile Herculane a fost rectificat astazi, de consilierii locali, cu suma de 912.000 lei, bani care reprezinta rambursarea TVA-ului ce va fi platita catre societatea Aqua Caras. Primarul Nicusor Vasilescu a anuntat ca au început lucrarile de reabilitare a retelei de apa-canal din statiune, zona Blocuri, care vor continua în centrul istoric. Joi, doui octombrie, vor demara lucrarile de asfaltare a arterei principale de circulatie, pe segmentul cuprins între intersectia cu Strada Zavoi si pâna pe DN 6.
Tot în sedinta de astazi, alesii locali au aprobat contractul de prestare a serviciului de salubrizare prin concesiune catre SC Ecologica Baile Herculane si a fost revocat dreptul de administrare transmis la SC Acvaterm de Consiliul Local Baile Herculane, pentru bunuri ce apartin domeniului public: sere, magazii si centrale termice, împreuna cu terenurile aferente. De asemenea, Consiliul Local si-a desemnat reprezentantii în consiliile de administratie ale Liceului Hercules, respectiv Gradinita Floare de Colt.


Sursa: Radio Resita

Festivalul comunitati-lor etnice din banat 2014 - Baile Herculane

Sâmbata, 13 septembrie centrul istoric al orasului Baile Herculane a fost plin de oameni veniti sa guste produsele expuse cu ocazia Festivalului Rachiei, dar sa si admire porturile populare ale comunitatilor din Banatul de munte . La Festivalul Comunitatilor Etnice din Banat  au participat ansambluri de muzica si dansuri grupuri apartind diferitelor comunitati etnice din Banatul de munte : sârbi, croati, germani, slovaci.

Alpinism

Sambata dimineata, 6 septembrie 2014 in orasul nostru a avut loc o comemorare. Evenimentul a fost tinut in memoria profesorului Eugen Seracin, cunoscut alpinist timisorean. Domnul profesor in lungii sai ani de activitate a fost un mentor, un prieten , un coleg pentru generatii intregi de alpinisti. Astfel, s-au adunat membrii a celor mai importante cluburi de catarat din zona si din  afara tarii. Comemorarea a avut loc la peretele de catarat de langa hotel Roman.

Vernisaj de pictura ,,Armonii cromatice ,,

Vernisajul de pictura ,,Armonii cromatice ,, a avut premiera vineri 5 septembrie. Acest eveniment de cultura a avut efectul scontat, a fost un success datorita prezentei publicului in numar foarte mare. Organizatorii au venit cu precizarea ca astfel de evenimente in Baile Herculane sunt la inceput, dar au gasit sustinerea necesara si astfel pe viitor actiunile  de cultura vor continua.

Citește mai departe...

Maraton Hercules - Baile Herculane 2014

 

Comisia tehnica a celei de a 5-a editii a Hercules Maraton Baile Herculane 2014 a desemnat aseara castigatorii editiei din acest an. La start s-au inscris aproape 400 de sportivi din toata tara si strainatate si toti au reusit sa treaca linia de sosire. Concursul s-a desfasurat atat la masculin cat si la feminin pe mai multe grupe de varsta.
Semimaraton feminin: primele 3 locuri au fost ocupate in ordine de Elena Moga 2:15:33; Gianina Ramona Tanase la 7 minte 20 de cstigatoare si Yana Sandieva
Semimaraton masculin: stefan Daniel Lupulesc 1:49:04; urmat de Paul Marius Brabiescu si Alin Flavius Tanase
Maraton feminin:
Ggrupa de varsta 18 – 29 de ani: Paula Dogaru, Daniela Virza si Andreea Florina Arsene;
Grupa de varsta 30 – 39 de ani: Iuliana Postica, Roxana sulea si Tanja Stojanovski
Grupa de varsta +40 de ani: Hiroko Ogawa; Georgeta Manolache si Elisabeta Santa
Maraton masculin:
Grupa de varsta 18 – 29 de ani: Viorel Palici, Tamas Bogya si Radu Milea;
Grupa de varsta 30 – 39 de ani: Marius Vasilache, Daniel Alexandru Florea si Mircea Geanta;
Grupa de varsta 40 – 49 de ani: Florin Marcel Laza, Gheorghe Codrea si Florian Petr;
Grupa de varsta + 40 de ani: Lazar Sangeorzan, Grigore Bobis si Zoran Markovic.
Nu s-au semnalat incidente deosebite,iar pe parcursul intrecerii, organizatorii – Clubul Sportiv Alternative din Timisoara, au asigurat puncte de hidratare a concurentilor, energizante si felii de lamaie.
in acest an traseul a fost unul spectaculos care a cuprins doar 1,5 Km de alergare pe sosea,la start, ceilalti fiind parcursi pe trasee montane cu o diferenta totala de altitudine de peste 2.000 de metri.
La start s-au inscris peste 400 de competitori.
Radio Romania Resita a fost principalul partener media al organizatorilor si a asigurat sonorizarea evenimentului.
Read more: http://www.radio-resita.ro/hercules-maraton-inchide-circulatia-in-zona-baile-herculane/#ixzz34Em9T3j6

Comisia tehnica a celei de a 5-a editii a Hercules Maraton Baile Herculane 2014 a desemnat aseara castigatorii editiei din acest an. La start s-au inscris aproape 400 de sportivi din toata tara si strainatate si toti au reusit sa treaca linia de sosire. Concursul s-a desfasurat atat la masculin cat si la feminin pe mai multe grupe de varsta.

 

Citește mai departe...

Teatrul de revista Constantin Tanase - Revista Revistelor

In data de 22 iulie 2013, Teatrul de revista Constantin Tanase, organizeaza evenimentul Revista Revistelor, un spectacol cu cele mai reusite momente artistice organizate de-alungul anilor din repertoriul teatrului de revista Constantin Tanase. Evenimentul se va desfasura in data de 22 iulie 2013 in statiunea Baile Herculane, la Gradina De Vara din Parcul Vicol. Pretul biletului de intrare la spectacol este de 30 de lei. Informatii suplimentare despre acest spectacol puteti gasi la numarul de telefon 0724689288.

Romtelecom vinde cladirea din Baile Herculane

Romtelecom va trece la inchirierea cladirii din statiunea balneara Baile Herculane. Imobilul se gaseste in zona UGSR, centrul nou al statiunii, are o suprafata de 1236 de metrii maptrati si este construita din parter, doua etaje si mansarda. Cele 18 camere duble si 1 apartament vor fi binevenite pentru a oferii servicii de cazare turistilor din Baile Herculane. Cazare Herculane

Ministrul turismului la Baile Herculane

Statiunea Baile Herculane se va schimba în bine în urmatorii ani. Este promisiunea facuta de ministrul Turismului, Maria Grapini, care a vizitat statiunea noastra. „Nici un ministru în afara de promisiuni nu a venit cu fonduri pentru a relansa turismul balnear. Daca ministerul nu sprijina dezvoltarea în anasamblu a statiunii, agentul de turism e mai retras”, se plânge Petru Silasi, proprietarul unui hotel.
Ministrul Turismului promite ca va readuce statiunea pe linia de plutire. „O sa ma ocup personal, sa vad cine este investitorul si de ce a lasat în paragina cladirile. Nu poti sa distrugi o zona istorica, o zona cu potential turistic peste nivelul mediu european”, a spus Maria Grapini. Sursa: digi24

Statiunea Baile Herculane se va schimba în bine în urmatorii ani. Este promisiunea facuta de ministrul Turismului, Maria Grapini, care a vizitat statiunea noastra. „Nici un ministru în afara de promisiuni nu a venit cu fonduri pentru a relansa turismul balnear. Daca ministerul nu sprijina dezvoltarea în anasamblu a statiunii, agentul de turism e mai retras”, se plânge Petru Silasi, proprietarul unui hotel. Ministrul Turismului promite ca va readuce statiunea pe linia de plutire. „O sa ma ocup personal, sa vad cine este investitorul si de ce a lasat în paragina cladirile. Nu poti sa distrugi o zona istorica, o zona cu potential turistic peste nivelul mediu european”, Citește mai departe...

Un nou strand s-a deschis in zona 7 izvoare, Baile Herculane

Miercuri 3 mai 2013, s-a dat spre folosinta un nou strand cu apa termala, la 5km de statiunea Baile Herculane. Strandul este situat in fosta parcare bine cunoscutului strand 7 Izvoare. Citește mai departe...

Hoti de cablu la Baile Herculane

In data de sambata 9 martie 2013, in jurul orelor 23:00, s-a furat o rola de cablu de fibra optica in statiunea Baile Herculane, chiar de pe stalpul de iluminat stradal, la aproximativ 500 de metri de Politia Baile Herculane. O declaratie in acest sens a fost depusa de catre un reprezentant al Primariei Baile Herculane, co-proprietara fibrei, luni 11 martie 2013. Hotii de cablu au incercat sa zmulga si de la compania de cablu locala Akta o portiune de cablu ce trecea peste raul Cerna, insa nu au reusit. Este de mentionat ca fibra optica nu poate fi valorificata decat in telecomunicatii, ea necontinand deloc fier sau cupru, lucru nestiut probabil de infractiori.

Liceul Hercules - Hai cu alai. Alaiul usturoiului. Sfantul Andrei

Astazi 29.11.2012,in Baile Herculane, s-a desfasurat actiunea „Hai cu alai. Alaiul usturoiului”, în cadrul unui proiect educational initiat de un grup de profesori si elevi de la Liceul „Hercules” din localitate, coordonat de catre d-na prof. Despina Balteanu. Manifestarea intrata deja în calendarul Citește mai departe...

Festivalul Folcloric Ceh - Baile Herculane 2012

In perioada 06-07.10.2012, se va desfasura evenimentul ,,Festivalul Folcloric Ceh" pentru copii si tineret, o  manifestarea cultural-artistica sub forma unei parade populare de prezentare a portului specific cehesc si alte programe cultural artistice. Organizatori Uniunea Democrata a Slovacilor si Cehilor din Romania, Filiala Zonala Ceha a Banatului de Sud cu sprijinul Primariei Baile Herculane.

Tragedie in Grota Haiducilor Baile Herculane

Un turist a fost gasit mort in Grota Haiducilor din Baile Herculane. Cel mai probabil, acesta s-a sufocat, temperatura din interiorul grotei ajungand si la 70 de grade celsius. El a fost descoperit la aproximativ 250 de metri de la intrarea in grota, de catre alti turisti.

Citește mai departe...

Concursul National De Muzica - Zambet De Copil

Asociatia cultural – artistica "Danubiana" cu sprijinul Asociatiei de turism (ATBH) si a Primariei Baile Herculane, oragnizeaza in perioada 23 – 24 August 2012, editia a III–a a Concursului National de muzica usoara si populara "ZAMBET DE COPIL" ce se va desfasura la Gradina De Vara, zona Parc Vicol din statiunea Baile Herculane.

Strandul Cerna Baile Herculane

S-a deschis strandul Cerna din statiunea Baile Herculane. Strandul termal este situat in centrul statiunii Baile Herculane, langa Hotel Cerna. Programul la strand este intre orele 08.00 si 19:00, strandul are bazin de copii si vestiare. Pretul biletului de intrare la strand este de 7lei.

Noul viceprimar la Primaria Baile Herculane

Astazi s-a votat la Primaria Baile Herculane. Consiliul local al statiunii Baile Herculane a ales astazi in sala de sedinte a Primarie Baile Herculane, pe noul viceprimar, domnul Gore Domilescu. Astfel, Primaria Baile Herculane isi va continua proiectele incepute alaturi de Nicusor Vasilescu - primar si Gore Domilescu - viceprimar.

Citește mai departe...

Nicusor Vasilescu - Noul Presedinte PD-L Caras Severin

Primarul statiunii Baile Herculane, Nicusor Vasilescu, a devenit in urma ultimei sedinte organizata la Resita, Presedintele organizatiei PD-L Caras Severin. Viceprimarii PD-L Caras Sevrin sunt Eugen Cismaneantu - primarul orasului Bocsa si Dragos Enache din Otelul Rosu.

Cinema 3D Baile Herculane

In Baile Herculane se lucreaza intens la Cinematograful statiunii. Situat in centrul istoric al statiunii Baile Herculane, noul cinema va fi unul modern, cu posibilitatea de a viziona filme 3d. Proiectul finantat De Ministerul Dezvoltarii si Turismului va fi gata cel mai probabil in toamna anului 2012.

Citește mai departe...

Baile Herculane fara iluminat stradal

In urma blocarii conturilor Primariei Baile Herculane de catre ANAF, societatea de energie electrica ENEL a fost nevoita sa intrerupa distributia de energie catre Primaria Baile Herculane, ca urmare a neplatii facturilor. Astfel, statiunea Baile Herculane a ramas fara iluminat stradal incepand din data de 30 mai 2012. PRIMARIA BAILE HERCULANE

 

Citește mai departe...

Primaria Baile Herculane

Click pentru ultimele informatii legate de Primaria Herculane.

Targul International De Turism 2012 - Bucuresti

Singurul reprezentant al judetului Caras Severin, un judet cu un potential turistic poate unic în România, este Primaria Baile Herculane.

Începând de joi 15 martie si pâna duminica inclusiv, la Bucuresti în cadrul Complexului Expozitional Romexpo din Capitala se desfasurat editia de primavara a Târgului International de Turism al României.

Citește mai departe...

Mihai Eminescu sarbatorit la Baile Herculane

 

In statiunea Baile Herculane a avut loc astazi Festivalul international “Mihai Eminescu”, la care au participat personalitati ale vietii culturale din Bucuresti, Turnu Severin, Craiova, Pitesti, Sighet, Botosani, dar si din Serbia si Republica Moldova. In cadrul simpozionului desfasurat la Sala de sedinte a Primariei orasului de pe Valea Cernei, participantii au reliefat creatia literara si publicistica a lui Mihai Eminescu, aducând date inedite din viata poetului aniversat. In acest cadru festiv, Ionut Lalescu – viceprimarul orasului Baile Herculane si Florian Copcea – moderatorul manifestarilor au decernat Premiul si Medalia “Mihai Eminescu” pentru cartile aparute In anul 2011, precum si pentru promovarea culturii române In comunitatile românesti din afara granitelor tarii,laureatii editiei din acest an fiind : Alexandar Najdanovici – presedintele Asociatiei Studentilor Timoceni din România; Florea Miu – Craiova; Dusan Pârvulovici – directorul Agentiei de stiri “TIMOC PRESS” din Negotin (Serbia); Denisa-Maria Balaj – eleva la Liceul Hercules; Valeriu Matei – Republica Moldova; Sorin Florian Copcea – Drobeta Turnu Severin si Gheorghe Raducanu – Rm Vâlcea.
Pe o ninsoare foarte frumoasa, la bustul poetului Mihai Eminescu din Centrul istoric al statiunii a avut loc un moment poetic sustinut de elevi ai Liceului Hercules din Baile Herculane si au fost acordate diplomele “Mihai Eminescu” pentru creatie artistica : Virginia Paraschiv – pentru critica literara; Constantin Padureanu – proza si Pavel Balan – pentru promovarea culturii române sti In Republica Serbia. Festivalul international “Mihai Eminescu” din Baile Herculane a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din România, Primaria si Consiliul Local Baile Herculane, Fundatia  Culturala “Lumina” din Turnu Severin si Societatea Scriitorilor Danubieni.

In statiunea Baile Herculane a avut loc astazi Festivalul international “Mihai Eminescu”, la care au participat personalitati ale vietii culturale din Bucuresti, Turnu Severin, Craiova, Pitesti, Sighet, Botosani, dar si din Serbia si Republica Moldova. In cadrul simpozionului desfasurat la Sala de sedinte a Primariei orasului de pe Valea Cernei, participantii au reliefat creatia literara si publicistica a lui Mihai Eminescu, Citește mai departe...

Colinde la Hotel Diana

 

Spiritul sarbatorilor de Craciun a fost adus In aceasta seara pe Valea Cernei de corul barbatesc KINONIA al Episcopiei Severinului si Strehaiei, care a prezentat un concert de colinde la Sala de festivitati a Hotelului Diana din Baile Herculane, In fata unui public surprinzator de numeros. Corul KINONIA a luat fiinta In anul 2005 cu binecuvantarea Prea Sfintitului Nicodim – Episcopul Severinului si Strehaiei, fiind format din 25 de membri, Insa la Herculane au venit doar 22 de coristi.  Pana In prezent, corul barbatesc KINONIA a scos doua CD-uri : primul CD poarta titlul ""Paraclisul Sfantului Nicodim de la Tismana" -  ocrotitorul Episcopiei Severinului si Strehaiei si cuprinde cantece de stea bizantine. Dupa cum ne-a precizat Arhimandrit Adrian-Cristian Mazilita – dirijorul corului, cel de-al doilea este un CD document, fiind primul cor a imprimat In varianta aproape completa cele mai vechi cantece de stea tiparite de Anton Pann la 1948.  In preajma Praznicului Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos din acest an va aparea un nou CD cu cantece de stea din Mehedinti, culese din satul Paunesti, care face parte din subzona folclorica Plaiul Closani.
Sub bagheta dirijorului Arhimandrit Adrian-Cristian Mazilita, corul KINONIA a adus In atentie, In aceasta seara, cele mai frumoase colinde armonizate si colinde autentice din Mehedinti, dar si cantece de stea din Mehedinti si colinde din Ardeal.  Manifestarea s-a bucurat de binecuvantarea si prezenta Prea Sfintitului Lucian – Episcopul Caransebesului, care la sfarsitul concertului ne-a declarat : "Prea Sfintitul Nicodim, Impreuna cu corul KINONIA al Episcopiei Severinului si Strehaiei au raspuns cu bucurie invitatiei noastre de a participa In aceasta seara la Sala de festivitati a Hotelului Diana din Baile Herculane la un concert de colinde. Traditionalul concert de colinde, pentru ca noi In fiecare an primim colindatori de la Severin si In fiecare an mergem la Severin ca sa aducem credinciosilor de acolovestea cea buna a nasterii Mantuitorului Hristos. In acest an, Intr-adevar, In premiera sunt si oaspetii nostri din Severin aici In Baile Herculane, dar In premiera vom fi si noi maine la Orsova cu un concert de colinde, corul Episcopiei Caransebesului Impreuna cu grupul CATHARSIS. Ne-am bucurat de o prezenta numeroasa, multi credinciosi si preoti din Protopopiatul Baile Herculane, Insa am observat ca au venit la acest concert credinciosi care sunt la tratament In aceasta statiune si ne-am bucurat ca au gustat din colindul sfant si bun, din colindul stramosesc".  La manifestare a participat, de asemenea, Prea Sfintitul Nicodim – Episcopul Severinului si Strehaiei : "Am gasit aici un numar mare de locuitori din Baile Herculane si nu numai, care au venit sa guste din aceasta bucurie a Craciunului pe care colindele noastre o propovaduiesc.  Raman bucuros caci aceste traditii se pastreaza si vor dainui mai departe, generatia noastra le vor lasa generatiilor viitoare si Dumnezeu va fi slavit pana la sfarsitul veacurilor!".

Spiritul sarbatorilor de Craciun a fost adus luni 12 decembrie 2011 seara pe Valea Cernei de corul barbatesc KINONIA al Episcopiei Severinului si Strehaiei, care a prezentat un concert de colinde la Sala de festivitati a Hotelului Diana din Baile Herculane, In fata unui public surprinzator de numeros. Corul KINONIA a luat fiinta In anul 2005 cu binecuvantarea Prea Sfintitului Nicodim – Episcopul Severinului si Strehaiei, fiind format din 25 de membri, Insa la Herculane au venit doar 22 de coristi.

 

Citește mai departe...

SC Sind Tour Trading Srl

În vara acestui an, conducerea SC Sind Tour Trading SRL, care administreaza ?i hotelurile Dacia si Domogled din statiunea de pe Valea Cernei, a fost încredintata SC Grup Mirinvest Timisoara, aceasta asigurând managementul celor doua complexe hoteliere. Odata cu preluarea managementului, au fost începute lucrarile de reparatii si modernizare a Hotelului Domogled, lucrari care sunt în plina executie în aceasta perioada.

 

Citește mai departe...

Conferinta Nationala Apicultura

Hotelul Roman din statiunea Baile Herculane va gazdui sâmbata 3 decembrie cea de-a 5-a editie a Conferintei nationale "Apicultura, încotro?". Organizatorii, Camera Agricola din Caras-Severin, cu sprijinul Consiliului Judetean, invita la conferinta toti apicultorii interesati, pentru a stabili împreuna cu ministrul Valeriu Tabara, formele de sprijin a sectorului apicol, în anul 2012. manifestarea va începe la ora 10

Politia Baile Herculane - Cazier Judiciar

La sediul Politiei orasului statiune Baile Herculane a fost deschis miercuri 28 septembrie 2011, un ghiseul de cazier judiciar, care deserveste atat populatia orasului de pe Valea Cernei, cat si cea din comunele din zona : Toplet, Mehadia, Cornereva, Mehadica, Iablanita si Cornea, spunea dl inspector Radu Stefan – împuternicit la comanda Politiei Baile Herculane. Programul de functionare al ghiseului este zilnic, de luni pana joi, între orele 9.00 si 11.00, eliberarea certificatului de cazier judiciar facandu-se pe loc pentru persoanele fizice, iar ridicarea certificatului se face numai personal.

Citește mai departe...

Baile Herculane in plin sezon

Statiunea Baile Herculane este in plin sezon. Gradul de ocupare la cazare in iulie 2011 la pensiunile din Baile Herculane este de 70% incursul saptamanii si urca pana la 90% in week-end. Cei mai multi turisti sunt din judetele limitrofe Carasului, dar sunt si turisti veniti din alte parti ale tarii. Valea Cernei deasemenea este plina de corturi, in principal zona 7 Izvoare si campingurile special amenajate pentru corturi. Tarifele pentru campare la campingul 7 Izvoare incepe de la 10lei/zi.

Nedee in comuna Domasnea

Astazi 5 si maine 6 iulie 2011, in comuna Domasnea se vor desfasura manifestarile de nedee. Sarbatoarea are loc in fiecare an, odata cu praznuirea Hramului Bisericii din comuna Domasnea. La Biserica Ortodoxa din comuna Domasnea va avea loc marti, 5 iulie, savarsirea Sfintei Liturghii Arhieresti oficiata de Prea Sfintitul Lucian – Episcopul Caransebesului, înconjurat de un sobor de preoti din Protopopiatul Baile Herculane, în frunte cu Prea Onoratul parinte protopop Nicolae Peres.

 

Citește mai departe...

Nedee in satul Petnic, com. Iablanita

Miercuri si joi 29 si 30 iunie 2011, satul Petnic din comuna Iablanita gazduieste sarbatorile de nedee. Hramul bisericii din Petnic se sarbatoreste in fiecare an la sarbatoarea ortodoxa a sfintilor Patru si Pavel.

Asociatia De Turism Baile Herculane

La Vila Hera din statiunea Baile Herculane va avea loc maine, miercuri 15 iunie, de la ora 18.00 sedinta de lucru a Asociatiei de Turism din Baile Herculane. Ordinea de zi a sedintei cuprinde discutarea problemelor organizatorice si ale membrilor asociatiei, precum si modul de stabilire a vaucherelor gratuite acordate membrilor asociatiei pentru tiroliana care va fi inaugurata sambata, 18 iunie, pe Valea Cernei a declarat dna Mariana Molnar – presedintele Asociatiei de Turism din Baile Herculane.

Accident rutier mortal in comuna Mehadia

Accident mortal în aceasta dimineata pe raza comunei Mehadia. Un minor în varsta de 3 ani, care a fost lasat nesupravegheat, a încercat sa traverseze DN 6, în fuga si fara sa se asigure. Baiatul a fost acrobat de o autobasculanta condusa pe directia Caransebes-Orsova. În urma impactului baiatul a decedat pe loc, a informat agentul Ancuta Carbunaru, purtator de cuvant la Inspectoratul Judetean de Politie Caras-Severin. Conducatorul autobasculantei este cercetat pentru ucidere din culpa.

Simulare Cutremur in Romania incheiata cu succes

În orasul Baile Herculane a avut loc astazi, joi 12 mai, un exercitiu de simulare la cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe Scara Richter produs în apopiere de Baile Herculane, la 4 km nord de comuna Mehadia si urmat de incendiu. Dupa alarmarea producerii cutremurului, la Sala de sedinte a Primariei s-a reunit Comitetul local pentru situatii de urgenta

 

Citește mai departe...

Simulare Cutremur In Baile Herculane

In statiunea Baile Herculane va avea loc joi, 12 mai, un exercitiu de alarmare publica în care se simuleaza producerea unui cutremur in sudul judetului Caras-Severin, cu epicentrul în Dealurile Plugovei. Exercitiul va fi desfasurat de Comitetul local pentru situatii de urgenta,

 

Citește mai departe...

Herculane Cazare 2011 - Hotel Hercules

 

Omul de afaceri Iosif Armas beneficiaza din nou de întelegere din partea Bancii Comerciale, care a suspendat licitatia pentru vanzarea hotelului Hercules, programata pentru vineri, 15 aprilie. SC Hercules din Baile Herculane, a acumulat datorii de peste 4 milioane de lei ca urmare a unui credit contractat în urma cu mai multi ani. Iosif Armas, presedintele Consiliului de Administratie al societatii, s-a angajat sa plateasca datoriile integral, pana la sfarsitul acestei luni, a precizat executorul judecatoresc Marius Spineanu. În cazul în care angajamentul nu va fi respectat, va fi reluata licitatia pentru vanzarea hotelului.
***
Banca Comerciala Romana, prin executorul Marius Eleodor-Spineanu, anunta din nou, scoaterea la licitatie pentru recuperarea unor datorii, a hotelului Hercules din Baile Herculane.
Actiunea a fost programata pentru data de 15 aprilie ora 12, la sediul BCR SA sucursala din Baile Herculane. Cu toate ca anul trecut a mai beneficiat de o reesalonare la plata a datoriilor acumulate, SC Hercules-Grup Argirom, controlata de omul de afaceri Iosif Armas,  nu s-a tinut de angajament. Cel putin asa declara executorul judecatoresc.
Reamintim faptul ca în luna iulie 2010, BCR, a mai programat odata scoaterea la licita?ie a hotelului apar?inand Societatii Hercules, însa la acea vreme, nu s-a înscris niciun ofertant. SC Hercules avea atunci o datorie de peste 4.466.000 lei fata de Banca Comerciala Romana, iar Iosif Armas, a reusit sa convinga institutia bancara ca e un datornic de buna credinta, beneficiind astfel de esalonarea datoriilor. Timp de 6 luni SC Hercules s-a obligat sa achite rate lunare de 160 000 de lei pentru a stinge datoria la dobanzile si penalizarile aferente creditului. Dupa 6 luni, în cazul în care protocolul ar fi fost respectat, se pare ca se putea obtine si o reesalonare a creditului efectiv de peste 3 milioane de lei.
Insa, de la dorinta la putinta e cale lunga si astfel, banca a initiat din nou procedura de vanzare prin licitatie, pentru stingerea datoriilor.
Pe site-ul BCR, apar si elementele tehnice de care ar putea fi interesat orice participant la licitatie: este vorba de Complexul hotelier cu baza de tratament balnear, în suprafata utila de 12.394 mp, regim inaltime P+9, terenul aferent de 5.397 mp. Un restaurant dotat cu sistem de aer conditionat, 280 de locuri în sala, capacitate de cazare în 133 camere, din care 34 camere cu un pat, 97 camere cu 2 locuri, 2 apartamente cu 4 locuri la etajele 1 si 2, lifturi, tamplarie exterioara PVC cu geam termopan, sistem de incalzire cu centrala termica proprie.
Iosif Armas este presedintele Consiliului de Administratie al “Hercules”, iar “Argirom International” detine circa 61,1% din actiunile acestei societati.
Un alt fapt extrem de interesant,  a atras atentia Departamentului de Investigatii.
Anul trecut, Bursa on-line, publica în 25 iunie în articolul cu titlul ” Creditorii cer îndepartarea lui Iosif Armas de la conducerea “Argirom International”, informatia conform careia a fost initiata procedura de îndepartare a omului de afaceri Iosif Armas de la conducerea societatii, la propunerea Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat (ANRSPS), principalul creditor al companiei. Motivul? printre altele si acela ca Iosif Armas a tergiversat finalizarea procedurii de insolventa a SC “Argirom International”.
ANRSPS cerea atunci înlocuirea lui Iosif Armas din orice functie de conducere a tuturor societatilor la care aceasta firma detine peste 30% din actiuni. ANRSPS mai solicita de urgenta convocarea Adunarii Generale a SC “Hercules” SA, la care SC “Argirom International” SA este actionar majoritar, pentru schimbarea consiliului de administratie, schimbarea presedintelui consiliului de administratie, propunerea de intrare în procedura reorganizarii judiciare a societatii în vederea verificarii modalitatilor de înstrainare a activelor societatii si recuperarea activelor fraudulos înstrainate de la data intrarii în procedura insolventei a “Argirom International” SA.
Curios este faptul ca desi la vremea respectiva (iunie 2010) Corneliu Manu, purtator de cuvant al ANRSPS il acuza pe Iosif Armas si spunea ca prin atitudinea manifestata de administratorul judiciar si prin neîndeplinirea obligatiilor legale, se considera ca tergiverseaza finalizarea procedurii de insolventa, îl gasim pe omul de afaceri în aceeasi functie si în luna octombrie 2010. Documentele postate pe site-ul Bursei de valori Bucuresti, nu mint!
In Raportul Curent ce poate fi citit pe site-ul BVB, la “Evenimente importante de raportat”, scrie negru pe alb: “Nu a fost înregistrata nicio schimbare semnificativa în structura”. Intr-adevar la patru luni de cand se anuntase înlaturarea sa din functie, Iosif Armas semna documente avind aceeasi calitate:presedinte al Consiliului de Administratie al SC Hercules din Baile Herculane. Mai departe cititm la “Procedura falimentului” si “înstrainari de active” ca “nu este cazul”. Cu toate ca, in 2010, au “zburat” din patrimoniu, mai multe obiective cu greutate. Intre care si Complexul hotelier Roman.
si atunci, ce alta concluzie sa tragem? Ca a fost doar o “fumigena” povestea cu înlaturarea omului de afaceri Iosif Armas din functiile de conducere în toate societatile sale?
Fumigena sau nu, Iosif Armas, are în continuare locul sau în topul Forbes al milionarilor în euro.
Asta ca sfidarea sa fie…totala.

Omul de afaceri Iosif Armas beneficiaza din nou de întelegere din partea Bancii Comerciale, care a suspendat licitatia pentru vanzarea hotelului Hercules, programata pentru vineri, 15 aprilie. Unitatea de cazare din Baile Herculane SC Hercules SA, a acumulat datorii de peste 4 milioane de lei ca urmare a unui credit contractat în urma cu mai multi ani.

 

Citește mai departe...

Baile Herculane - Cazare prin Ministerul Muncii

Prima serie de turi?ti din 2011 cu bilete subventionate de Ministerul Muncii au sosit în statiunea Baile Herculane sambata 9 aprilie. Peste 1000 de turisti au fost cazati în complexele hoteliere apartinand SC Sind Tour SRL, SC Complex Cerna, Complexul Roman si Complexul Diana, complexe cu baza de tratament proprie.

 

Citește mai departe...

Politia Baile Herculane

Ziua Politiei Romane va fi marcata în orasul de pe Valea Cernei vineri, 25 martie, de la ora 10.00, când este organizata Ziua Portilor Deschise la sediul Politiei orasului Baile Herculane. Sunt invitati special la aceasta actiune elevii din ciclul primar de la Liceul Hercules si copiii de la Gradinita cu Program Prelungit "Floare de colt" din statiunea de pe Cerna

 

Citește mai departe...

Politia Baile Herculane - Juniorat

Miercuri 16 martie, participantii la trafic din Baile Herculane au observat ca efectivele politistilor de la circulatie s-au marit si au forte proaspete. Acestea sunt elevi din clasa a IV-a de la Liceul Hercules, care împreuna cu reprezentantul Politiei orasului de pe Valea Cernei formeaza patrula de circulatie care asigura fluenta traficului la trecerea de pietoni din zona. Citește mai departe...

Balul Martisorului - 8 Mrtie 2011

La Casa Pensionarilor din orasul Baile Herculane se va desfasura marti, 8 martie, traditionalul "Balul femeilor", prin care va fi marcata în acest cadru festiv Ziua internationala a femeii. Manifestarile vor începe la ora 18.00, fiind invitate s? participe 60 de femei, membre sau nu ale Asociatiei Pensionarilor din orasul de pe Valea Cernei.

Citește mai departe...

Party Night in Barul Hotelului Roman Baile Herculane

Vineri 28 ianuarie 2011 in barul hotelului Roman din Baile Herculane situat la etajul 3, va avea loc un super party organizat de conducerea hotelului. Animatoarele special aduse pentru acesta seara si dj-ul invitat vor incinge atmosfera in locatia recent modernizata de catre noii proprietari ai hotelului Roman. Hotelul Roman din Baile Herculane are modernizate in totalitate in prezent restaurantul, barul de la etajul 3, baza de tratament. 

Manastirea Nasterii Maicii Domnului

La Manastirea cu hramul “Nasterea Maicii Domnului” din statiunea Baile Herculane se fac în aceasta perioadaultimele pregatiri pentru întîmpinarea Nasterii Mîntuitorului nostru Iisus Hristos. În Ajunul Craciunului sînt asteptati colindatorii pe toata durata zilei, iar credinciosii care vor participa la Sfînta Liturghie din ziua Craciunului, sîmbata 25 decembrie, vor primi cîte un cozonac,

 

Citește mai departe...

Consultanta agricola

La Hotelul Roman din Baile Herculane s-a desfasurat ieri, vineri 17 decembrie, simpozionul "Camerele agricole – prezent si perspective", organizat de Camera Agricola a judetului Caras-Severin. Participa la acest simpozion conducerile a 16 camere agricole din tara, fiind prezent de asemenea dl prof. dr. ing. Gheorghe Lacatusu – coordonatorul activitatii de consultanta agricola din cadrul Ministerului Agriculturii.
Citește mai departe...

Manastirea Maicii Domnului

La Manastirea “Nasterii Maicii Domnului” din statiunea Baile Herculane va avea loc sîmbata 4 decembrie (ziua Sf. Varvara) tîrnosirea Paraclisului manastirii, slujba de sfintire urmînd sa fie oficiata, de la ora 8.30, de catre Prea Sfintitul Lucian – Episcopul Caransebesului, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Slujba de sfintire va fi urmata de oficierea Sfintei Liturghii Arhieresti, la aceste evenimente deosebite pentru obstea Manastirii “Nasterea Maicii Domnului” fiind invitati sa participe credinciosii din orasul de pe Valea Cernei si din împrejurimi, precum si turistii aflti in statiune in acest week-end.

Baile Herculane - Fonduri europene

Primaria statiunii Baile Herculane este beneficiara unui fond nerambursabil de 1,3 milioane euro, obtinut prin promovarea unui proiect în cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera România-Serbia finantat de Uniunea Europeana. Viceprimarul localitatii, Ionut Lalescu, a declarat, ca suma primita pentru implementarea proiectului “Via Danubia” va fi utilizata pentru refacerea, între centrul statiunii si complexul hotelier Roman, a zonei de promenada a celebrei statiuni balneare.

Citește mai departe...

CNSLR Fratia la Baile Herculane

La Hotelul Dacia din Baile Herculane s-a desfasurat astazi 19 noiembrie 2010, conferinta nationala a CNSLR Fratia, la care au participat aproape 300 de delegati din întreaga tara, precum si invitati. De asemenea, au fost prezenti dnii Marius Petcu – presedintele CNSLR Fratia, Sorin Stan – secretarul general si cei 11 vicepresedinti ai confederatiei.
Citește mai departe...

Reabilitare case rromi

25.765 lei, aceasta este suma care a fost aprobata de catre Consiliul Local al Primariei Baile Herculane pentru achizitionarea materialelor de constructie pentru reabilitarea a 6 locuinte ale rromilor. Locuintele sînt situate în zona Fabricii de Var si au fost grav afectate în urma unui incendiu, suma necesara pentru reabilitarea acestor locuinte fiind asigurata de la bugetul local al orasului Baile Herculane.